اصولاً وکالت به عنوان یک حرفه واجد بخش های سهمی می باشد یکی از این بخش ها وکالت در امور کیفری می باشد در وکالت کیفری وکیل باید متبحر و دارای تجربه در امور کیفری باشد از جمله این که به حقوق و تکالیفی که قانونگذار برای شاکی و متهم تعیین نموده اشراف داشته باشد. از جمله اینکه قانونگذار اعمالی را جرم تلقی نموده و این اعمال در قانون به عنوان جرم تعریف شده است. وکیل کیفری در این خصوص می بایست دارای اطلاعات کافی و لازم باشد و از جمله این که به ارکان جرم(رکن مادی و معنوی) آگاهی کافی داشته باشد و البته همزمان از قدرت و اعتماد به نفس و جسارت کافی برای دفاع از حقوق متهم یا شاکی داشته باشد.
در خصوص امور کیفری که معمولاً با جان و مال و حیثیت اشخاص در ارتباط می باشد و معمولاً تنش و استرس نگرانی بیشتری برای اشخاص درگیر ایجاد می نماید، حضور وکیل باعث آرامش خاطر موکل خواهد شد . از سوی دیگر وکیل کیفری می باید قدرت کلامی کافی برای دفاع از حقوق موکل داشته باشد و بتواند دفاعیات خود را به طور شفاف و واضح نزد دادگاه مطرح مینماید.
مواردی همچون قتل، سرقت، آدم ربایی، جعل، کلاهبردار و تجاوز جزء جرایم سنگین کیفری شناخته میشوند که ضرورت دارد وکیل درکنار موکل حضور داشته باشد در غیر این صورت ممکن است موکل به علت عدم اطلاع از حقوق خود دچار تضرر و مواجه با حکم سنگین کیفری گردد.
وکیل کیفری در شاهرود
وکیل کیفری به وکیل گفته می شود که در دعاوی کیفری تخصص دارد . دعاوی کیفری به مجموعه ای از امور خاص اطلاق می گردد که پس از طرح آن دعاوی، دادگستری و در بیشتر اوقات دادسرا شروع به رسیدگی نموده و اقدام به کشف جرم، تعقیب متهم، تحقیقات مقدماتی می شود.
وکیل کیفری، کسی است که دعاوی کیفری همچون سرقت و فروش مال غیر، جعل اسناد و مدارک، کلاه برداری، ترک انفاق و اختلاس و غیره را اقامه میدارد. وکلای کیفری در دادسرا، دادگاه کیفری، نظامی وسازمان تعزیرات حکومتی به وکالت میپردازند. وکیل کیفری از نظر آزادی فردی و حقوق قربانی با حساس ترین مشکلات جامعه سرو کار دارد.
وکیل کیفری کیست ؟
در واقع، وکیل کیفری، مانند هر وکیل دیگری سعی میکند وظیفهی دفاعی خود را به بهترین شکل انجام دهد. با این حال، عملکرد وکیل کیفری با عملکرد دیگر وکلا در حوزههای مختلف قانون متفاوت است. وکیل کیفری در حوزهای فعالیت می کند که مستقیماً به حقوق اشخاص مربوط میشود و به دلیل همین عملکرد خاص، وکیل کیفری، وکیل مدافع نیز نامیده میشود. مدافع واژهای عربی و به معنای محافظت و دفاع است.
این واژه به طور خاص برای توصیف وکیلی استفاده میشود که از مظنون یا متهم در دادرسی کیفری دفاع کرده و از حقوق آنها محافظت کند. طبق اصل ۳۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در تمامی محکمهها هر دو طرف حق دارند برای خود به انتخاب یک وکیل بپردازند و در صورتی که شخصی توانایی انتخاب وکیل را نداشته باشد، باید برای ایشان امکانات تعیین وکیل را فراهم کرد.
وکیل کیفری
صدور قرار مجرمیت و سپس کیفرخواست و تعیین نوع مجازات در حکم دادگاه و نهایتاً اجرای مجازات در اجرای احکام می باشد .این جرایم که رسیدگی به آن مدنظر است می توان به کلاهبرداری، خیانت در امانت، سرقت ، رباخواری، جرایم اقتصادی، جرایم مربوط به مواد مخدر، جرایم مربوط به قاچاق کالا و غیره اشاره نمود. امور کیفری را به صورت خلاصه برای شما توضیح میدهیم.
وظایف اصلی وکیل کیفری چیست؟
یکی از وظایف اصلی وکلای کیفری تهیهی دعوی است. اگر وکیلی متعهد شده باشد تا به عنوان وكیل شاکی وکالت نماید، آن وقت میبایست مطالبات موكل خود را با شکوائیه كه تنظیم كرده است بیان كند. درعین حال، تهیهی دفاعیه نیز وظیفه دیگری است که توسط وکیل کیفری انجام میشود.
وکلایی که در این زمینه خدمت میکنند، میتوانند نمایندگی و وکالت اشخاصی را که به دلیل ارتکاب جرمی مورد تحقیق قرار میگیرند و متهم هستند، عهدهدار شوند. به عنوان مثال، وکلای کیفری پرونده جنایی فردی را که به قتل عمدی متهم شده است، بررسی میکنند و در نظر میگیرند که آیا جرم مورد نظر به روشی مطابق قانون انجام پذیرفتهاست یا خیر، در نتیجه مشاهدات آنها میتواند منجر به تقاضای تخفیف در مجازات بشود.
وکلای کیفری همچنین میتوانند هنگام بازجویی و دادرسی نیز نقش فعالی داشته باشند. حتی در جدیترین جنایات، عناصری را که موجب کاهش مجازات مجرم شود را همراه با شواهد و مدارک آنها به دادگاه ارائه میدهند. موارد مورد بحث صرفا محدود به اتهامات قتل نیست. علاوه بر قتلهای عمد و غیر عمد، وکلای کیفری میتوانند در مواردی مانند سرقت، زورگیری و غارت در دادگاههای کیفری جهت دفاع یا تعقیب کیفری شرکت کنند.
ویژگیهای وکیل کیفری
از ویژگیهای یک وکیل کیفری میبایست به برخورداری وی از تحصیلات آکادمیک کافی در زمینهی وکالت امور جزایی و کیفری، داشتن علم و تجربهی کاری کافی و حاذق و ماهر بودن ایشان در رسیدگی و بررسی پروندهها و آشنایی با دادسرا و دادگاهها و محاکم کیفری وهمچنین آشنایی کامل با قوانین دعاوی کیفری همچون قانون مجازات اسلامی، آیین دادرسی کیفری، قانون مبارزه با مواد مخدر، قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز و باقی قوانین مربوط به این زمینهها اشاره نمود.
همچنین به علاوهی مسایل ذکر شده در بالا، به واسطهی مواجهه و روبرویی وکیل کیفری با امور جزایی و قوانین سخت مجازات کیفری که موجب درگیری عواطف حسی افراد میشوند و با توجه به سختی و خشونت موارد مختلف در پروندههای کیفری یک وکیل کیفری میبایست دارای ظرفیت کافی و بالای روحی و روانی برای مواجهه با چنین مواردی باشد.
مزایای استفاده از وکیل کیفری
وکلای در اکثر پروندههای حقوقی میتوانند حتی در صورت عدم حضور موکل خود نیز وکالت او را بر عهده گرفته و در دعویهای کیفری به وکالت و نمایندگی او شرکت نمایند. پروندههای کیفری از این قانون مستثنی بوده و نیازمند حضور شخص متهم هستند و وکیل کیفری زمانی میتواند وارد میدان گردد که تحقیقات اولیه و مراحل دادرسی به اتمام رسیده باشد. چرا که تنها کسی که متهم به جرمهای کیفریاست شخصا میتواند پاسخگو بوده باشد و کسی نمیتواند به وکالت او این کار را انجام دهد.
وکیل دادگستری می تواند شکایت را بررسی کرده و جرمی را که موکلش بنا بر اقدام قانونی در کلانتری و دادستانی به آن متهم شدهاست و همچنین مجازات وی را مورد تجدید نظر قرار دهد.
استفاده از حضور وكیل کیفری یا وکیل جنایی در امور و دعاوی كیفری نه تنها دلیلی است برای دفاع بهتر در محاکم، بلكه میتواند به نحوهی طرح شکایت، نوع شكایت و زمان طرح شكایت و ضمانتهای مربوطه نیز بستگی داشته باشد. به عنوان مثال ، چگونگی تنظیم لایحه ، اظهارنامه ، نحوهی تنظیم شکوائیه حائز اهمیت است.
نکته مهمی که در این ویژگی بسیار خاص است این است که اگر پروندهی کیفری داشته باشید، فقط یک بار امکان مطرح کردن آن وجود دارد و طرح مجدد آن ممکن نیست، نتیجه گیری اشتباه، حقوق موکلین را ضایع کرده و علاوه بر آن، هزینههای دادگاه خسارات جدیدی به بار میآورد و حتی زمان از دست رفته را نیز از بین میبرد. داشتن وکیل کیفری حاذق باعث خواهد شد در اسرع وقت با بهترین شکل شکوائیه تنظیمکرده و به امور خود رسیدگی نمایید.
تفاوت سرقت حدی با سرقت تعزیری از دیدگاه وکیل کیفری
برای سرقت حدی سه شرط لازم است :
۱-سرقت مستوجب مجازات حد باید به نحوی ارتکاب یابد که صاحب مال متوجه ارتکاب عمل ربودن مال خود نشود، بنابراین سرقتی که با علم و اطلاع صاحب مال صورت گیرد، مستوجب مجازات حد نخواهد بود. ملاک مخفی بودن حد عرفی می باشد.
۲- خارج کردن مال از حرز همراه با هتک حرز شرط دیگر سرقت مستوجب این است که مال به وسیله سارق یا با همکاری دیگری، از حرز خارج شود، چون حرز محل مناسب برای نگهداری مال است ویژگی اصلیش آن است که بدون هتک و از بین بردن آن نمی توان به مال موجود در حرز دست یافت.
۳- سرقت در سال قحطی انجام نگیرد در صورتیکه سارق شرایط اجرای حد را نداشته باشد به همین اساس حاکم یا قاضی دادگاه آن را تعزیر خواهند کرد. بنابراین هر سرقتی تعزیری است مگر اینکه حدی بودن آن ثابت شود زیرا سرقت تعزیری به جز قواعد عمومی، شرط دیگری ندارد.
اثبات جرم خیانت در امانت توسط وکیل کیفری چگونه است؟
در مورد اینکه چگونه جرم خیانت در امانت را می توان با اخذ وکیل کیفری برای مرجع قضایی اثبات نمود و اینکه چگونه دادرسی و قاضی آنرا احراز می کند تا بتواند مجازات بر آن بار نماید باید اذعان نمود که همان طور که در تعریف جرم خیانت در امانت بیان شد؛ در این جرم باید چند عنصر مدنظر قرار گیرد :
اول) عنصر مادی؛ اینکه تصاحب مال یا اتلاف مال و یا استعمال آن بدون مجوز می باشد که با جمیع شرایطی که بیان شد جرم خیانت در امانت ارتکاب می یابد.
دوم) شرایط تحقق جرم :سپردن مال ، به معنی اینکه مال به شخصی سپرده شده باشد.
سوم) عنصر معنوی : سوء نیت به معنی انجام عمدی عمل تصاحب، استعمال، تلف یا مفقود نمودن مال موضوع امانت است و همچنین قصد و اراده ورود ضرر به غیر است. به همین دلیل تعدی یا تفریط مال امانی همراه با سوءنیت موجب مسئولیت کیفری است.